IVAN vanlife BLOG (in Finnish)

Merinovillan pesu ja hoito

Merinovillan pesu ja hoito

Tässä blogitekstissä aiheena on merinovillan pesu ja hoito. IVANin oma innovaatio, maailman ensimmäiset merinovillaiset petivaatteet, ovat saaneet uteliaisuutta ja hiukan hämmennystäkin (ymmärrettävästi!) osakseen, joten kerromme nyt, miten merinovillaa ylipäätään kannattaa hoitaa ja miten me itse huollamme omia villalakanoitamme.

Merinovilla on helppohoitoinen, kestävä ja luonnostaan antibakteerinen kuitu, josta kannattaa huolehtia hyvin – merinotuotteesta saat todella pitkäikäisen kumppanin, jonka upeat ominaisuudet eivät haalistu iän myötä!

Mitä on merinovilla?

Merinovilla on merinolampaan villaa, joka on huomattavasti ohuempaa kuin perinteinen, karkealta tuntuva lampaanvilla. Merinolampaille on kehittynyt omanlaisensa villapeite, jonka turvin lampaat pärjäävät rajusti vaihtelevissa keleissä hyytävästä viimasta paahtavaan kuumuuteen mm. Uudessa-Seelannissa, Etelä-Alpeilla, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Merinovillan kuitu on pitkäsäikeistä, kimmoisaa ja perinteistä villaa selkeästi ohuempaa. Kuiturakenteen poikkeuksellisuus mahdollistaa sen, että merinolangasta voidaan valmistaa hyvin ohuita ja ilmavan kuohkeita neuloksia – ja tästä syystä merinovillainen tuote sopiikin niin kylmiin kuin kuumiin olosuhteisiin

Lisäksi merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, raikastuu tuulettamalla ja torjuu hajuja tehokkaasti, sekä kestää sitä parempana pidempään, mitä vähemmän sitä pesee. Siis täydellinen valinta seikkailijoille, retkeilijöille, van lifereille ja laatu- ja ekotietoisille elämysmatkailijoille!

 

Miksi valita merinovillainen tuote?

Lämmittävän ilman sitomisessa merinovilla on maailman tehokkain kuitu. IVANin merinovillaisissa lakanoissa merinolanka on kudottu ekopuuvillaloimeen lenkille, mikä tuo vielä extrakerroksen ilmaa ihon ja merinoneuloksen väliin: Villalakana ei missään vaiheessa liimaudu ihoon, vaan nk. tuuletusrako on optimoitu lämpötilan luonnolliseksi tasaamiseksi.

Merinovillakuitu reagoi myös oman kehon lämpötilaan: kun iho lämpenee, neulokseen sitoutunut kosteus vapautuu viilentämään ilmaa ihon ja neuloksen välillä.

Merinovilla tuntuukin aina pehmoiselta, sopivan lämpimältä ja kuivalta, koska merinovilla siirtää kosteutta pois iholta. Merinovilla voi imeä itseensä jopa 30 % oman painonsa verran kosteutta, ja silti neulos tuntuu kosketuskuivalta.

Merinovilla on myös luonnostaan antibakteerinen, mikä tarkoittaa villan kykyä puhdistaa itse itsensä. Merinokuitu reagoi hapen kanssa ja haihduttaa hajumolekyylit, jopa savun ja hien hajut (jopa sukissa!).

Merinotuotetta hoidetaankin ensisijaisesti tuulettamalla, mikä on super kätevää erityisesti niissä olosuhteissa, joissa pesumahdollisuudet ovat rajalliset! Vähemmän pesukertoja, vähemmän kulutettua vettä & pesuainetta -> pienempi hiilijalanjälki upeasta ihotuntumasta tinkimättä.

 

Mitä tarkoittaa mulesing-free?

Mulesing on australialaisten lampaankasvattajien käyttämä kirurginen toimenpide, jossa lampaan takapuolen ympäriltä poistetaan pala löysää ihoa, koska arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Toimenpide on lampaalle kivulias ilman puudutusta, mistä syytä IVAN käyttää vain mulesing-vapaata villaa.

 

Merino raikastuu tuulettamalla ja kestää hyvin pidempää pesuväliä

 

Nyt kun tunnet merinon sielunelämää hiukan paremmin, siirrytään niiden varsinaisten pesuohjeiden pariin!

 

Merinovillan hoito

Merinovilla kaipaa pesua harvoin, koska villakuitu hylkii luonnostaan likaa ja hajuja. Usein riittää tuuletus raikkaassa säässä – me ripustelemme van life-reissuilla villalakanoita ja -tyynyliinoja tuulettumaan aitoihin, auton pyörätelineeseen, puiden oksille tai mihin milloinkin petivaatteet saa tarpeeksi vankasti kiinni. Villaisten tyynyliinojen pikapuhdistusta hoituu näppärästi pakkaslumessa!

Merinovillan tuuletus poistaa hajut, myös savun, hien ja auton ominaishajun, ja retkiksen punkkaan saa hetkisen päästä pedata ulkoraikkaat lakanat. Villan kyky puhdistaa itse itsensä on ilmiömäinen, eikä merinovillalakanat todella kaipaa pesua siinä tahdissa kuin tavan puuvillalakana. 

Vaikeinta merinolakanan hoidossa lieneekin päästä  yli siitä mielikuvasta, että lakanat ne nyt vaan kuuluu pestä ihan vähintään 60 asteessa. Näitä ei kuulu eikä tarvitse! 

Me tehdään itse niin, että tuuletellaan pussilakanoita ja pestään tyynyliinoja hiukan useammin. Kahdessa viikossa ei tosin tunnu vielä yhtään sille, että olisi tarve kunnon pesulle, koska kaikenlainen niljaisuus, tunkkaisuus ja mähmäisyys loistaa poissaolollaan – ja tämä on aika paljon sanottu meiltä, joista toisen ällötyskynnys on matala!

 

Merinovillan pesu

Merinovilla - pesu koneessa ennen käyttöä?

Koska merinolakanat saattavat olla tuotantolinjalta saavuttua sähköiset, suosittelemme pesemään lakanat kevyesti ennen ensimmäistä käyttöä.

Merinotuotetta ei tarvitse pestä jatkossa kokonaan, jos siihen sattuu tulemaan näkyvää likaa, vaan tuotteelle voi tehdä paikallisen tahranpoiston käsipyykillä ja neutraalin pH:n omaavalla villanpesuaineella tai esim. sappisaippualla. Itse tykkäämme käyttää Ruukin Kehräämön villanpesuainetta.

 

Ruukin Kehräämö sijaitsee Mathildedalissa, Salon ja Teijon kyljessä

 

Kun sitten on aika pestä, villalakanat laitetaan pesukoneeseen (jätä riittävästi tilaa rumpuun, ainakin noin 1/3 pitäisi jäädä tyhjäksi) ja mieto villanpesuaine perään. Me käytetään itse pyykkipalloa, ja annostellaan pesuainetta säästeliäästi, mikäli lakanoissa ei ole näkyvää likaa.

Ohjelmavalitsimesta villanpesuohjelma (meidän koneessa ohjelman kesto noin 35 min.) ja linkous kevyt, max. 800  kierrosta. Lingota kannattaa hyvin maltilla, koska mitä enemmän kierroksia, sitä enemmän merinon pinta hankautuu ja kuluu, ja syntyy turhaan nyppyjä neuloksen pintaan.

Oikea pesulämpötila merinotuotteille on 30 astetta, mutta olemme testanneet myös 40 ja 50 astetta saamatta aikaan suurempia tuhoja. Emme suosittele kuumempia pesulämpötiloja, mutta jos sattuu käymään ohjelmaa säätäessä vahinko, niin todennäköisesti tuote selviää koettelemuksesta ihan hyvin!

 

Merinovillan kuivatus

Merinolakanat painavat ekopuuvillaloimesta johtuen jonkin verrankin märkänä, joten ne kannattaa kuivata laakana, jotta välttää turhan venymisen.

Tyynyliinoja olemme kuivanneet onnistuneesta myös ulkona narulla (tai noh, jos ihan rehellisiä ollaan, niin ollaan kuivattu välillä myös aluslakanat ja pussilakanat narulla testimielessä), koska ne eivät paina niin paljon. Mutta tässä kohtaa meidän kuuluu sanoa, että laakakuivaus on oikea tapa. Jos kuivaat virallista ohjetta vastaan, olet omillasi riskien ja seuraamusten suhteen, sori.

 

Kuivaa merinolakanat laakana, niin vältät turhat venymät

 

Merinovilla pesuohje pähkinänkuoressa

  • täytä pesukone väljästi
  • 30 astetta villanpesuohjelma
  • kevyt linkous
  • laakakuivaus
  • ei mankelointia tai silitystä (puunapit ei kestä mankelia)

Jäikö kysyttävää? Laita meille viestiä contact@ivanvanlife.fi niin jeesaamme!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.